22 de întrebări cu Ioana Groșeanu

aprilie 10, 2020

Ioana Groșeanu nu este numai „colega proactivă” cu atitudinea pozitivă și cu simțul umorului care îi vine absolut natural. Ioana este persoana care prin rolul ei de IT Recruitment Lead reușește să fie performantă și în același timp să își motiveze echipa să se auto-depășească, să realizeze o coeziunea conținătoare între membrii, în special cu ajutorul trăsăturilor ei ce reies din spiritul de echipă bine fundamentat și determinare.

1. Spune-ne o amintire amuzantă din copilărie.
Am o grămadă. Voi povesti o amintire care atunci a fost de groază, dar acum este amuzantă. Eram cu cei doi frați ai mei la grădina botanică, aveam cam 7-8 ani. Vizitând, am început să alergăm până am găsit un lac. Ce puteam să facem altceva decât să luăm câte un băț și ne prefăceam că pescuim? Totul a fost frumos, până când fratele nostru mai mic și-a scăpat bățul în apă și a sărit după el. Ne-am panicat foarte tare, mai ales că părinții nu erau cu noi atunci. Fratele meu mai mare îl ținea de gluga de la geacă și încerca să îl ajute, însă până la urmă a fost nevoie de un „ANDREI SE ÎNEACĂ” și au venit părinții noștri și totul s-a încheiat cu bine, mai puțin cearta de după…

2. Care este lucrul care te îngrijorează la momentul actual?
În afara contextului cu virusul, de la încălzire globală la modificările din natură, care deși nu se sesizează ușor, ele există și nu îmi pot da seama cât de reversibil este procesul. Deși este un subiect căruia nu i-am dat importanță mult timp, acum nu trece o săptămâna fără să povesesc cu cineva despre cât mă îngrijorează.

3. Spune-ne despre un moment în care deși un lucru nu a început bine, a avut un final fericit.
Hahaha, mi se întâmplă destul de des acest lucru. Spre exemplu prietenia frumoasă pe care am legat-o cu Corina, colega mea de muncă. Deși la început pot spune că niciuna dintre noi nu avea o părere bună despre cealaltă, eram puțin sceptice, știi cum suntem noi.. Însă după ce am
început să ne cunoaștem mai bine pot spune că avem o dinamică super faină.

4. Care este cea mai „ciudată” combinație de mâncare pe care o preferi?
În general, încerc tot felul de combinații, dulci, amare, sărate, dar în același timp sunt conservatoare în privința aceasta și regulat nu mănânc feluri „extra dubioase” sau exotice.

5. Care este un „red flag” de care ții cont legat de oamenii din jurul tău?
Când o persoana omite lucruri relavante în conversații se crează o situație de inconfort. Este o linie foarte subțire între minciună și omitere și o văd ca pe o lipsă de asumare, mă sperie și premeditarea acestui fapt.

6. Care este filmul la care ai putea să te uiți recurent, dar fără să te plictisești?
Green Book, este vorba despre un pianist foarte bun care hotărăște să facă un tur cu ajutorul unui bodyguard, din cauza faptului că se izbește de remarci rasiste, fiind mereu în pericol. Îmi par foarte interesante interacțiunile pe care le are cu oamenii și în special trecerea de la primul contact, unul în care este judecat pentru culoarea pielii lui, la contextul în care începe să cânte; percepția oamenilor, dat fiind faptul că este un artist, se schimbă cu totul.

7. Care este stigma socială pe care oamenii trebuie s-o depășească?
„Nu pot să schimbi singur lumea”. Am senzația că ne lamentăm, defocusându-ne și descurajând orice încercare, poate și inofensivă, de schimbare prin simpla inacțiune și neîncredere.

8. Care sunt câteva lucruri care vor fi mereu la modă indiferent de trecerea timpului?
Iubirea de sine și onestitatea, combinația dintre cele două influențează mult demersul vieții. De exemplu, respectul este modificat prin raportarea la propria persoană, la ceilalți, la acțiunile realizate.

9. Spune-ne despre o farsă pe care ai făcut-o.
Terminam liceul și aveam această tradiție de a „iniția” noile persoane care veneau la petreceri la mine, care a început astfel: împreună cu trei prietene ne-am gândit să facem o farsă, astfel l-am ascuns pe fratele meu mai mic în mansardă, sub plapumă și le-am spus acestor noi veniți să nu urce pentru că este cineva care nu vrea să fie deranjat și ar putea să facă probleme. La finalul serii, am spus că trebuie să îi ofer mâncare acelei persoane și i-am invitat să vină cu mine. Vă dați seama că s-au speriat îngrozitor de fratele meu care scotea tot felul de sunete ciudate. A fost tare amuzant când au coborât terifiați și și-au dat seama de cine fugeau de fapt.

10. Care este talentul tău secret?
Am făcut mult timp actorie, a fost una dintre pasiunile mele. Mi-am propus ca la un moment dat să redevină parte din mine.

11. Care sunt lucrurile considerate „old fashion” sau depășite pe care continui să le faci?
Persoanelor apropiate sau dragi mie, îmi place întotdeauna ca scrisoarea pe care le-o dau să fie scrisă de mine, să pun câteva cuvinte din suflet pe hărtie. Mai am momente în care țin un fel de jurnal, unde îmi descarc gândurile sau temerile, cred în terapia prin scris.

12. Ce te face să îți dai ochii peste cap de fiecare dată?
Lauda față de propria persoană, mai ales forțată și nerelevantă unei situații.

13. Cine ai vrea să îți nareze viața dacă ar face un film despre tine?
Martin Scorsese, este un producător de film care are un fel anume de a-și materializa ideile pe ecrane și impactează foarte mult prin detalii vizuale.

14. Care este lucrul de care te bucuri atunci când ajungi acasă?
Momentul acela când ajung și mă așez direct pe canapea, iau pisica și încep să discut cu Cosmin, prietenul meu despre cum a fost ziua.

15. Ne poți recomanda un artist, o trupă muzicală, o piesă de teatru sau o carte?
Aș recomanda Anderson Paak, drept muzician, iar ca film, mi-a plăcut foarte mult povestea din Irish Man.

16. Dacă ai primi o sumă imensă de bani pentru a construi un muzeu, care ar fi tematica acestuia?
Mi-ar plăcea să construiesc un muzeu care să conțină toată corespondeța din vremea comunismului, internă și externă, cred că ar fascina multă lume la fel de mult ca pe mine.

17. Continuă fraza: „Pe vremea mea…”
„…ieșeam afară la joacă, la bara mare” (în spatele blocului).

18. Care sunt skill-urile care rar se învață în mod direct în școli, dar ar fi extrem de folositoare?
Gândirea critică mi se pare că nu se încurajează suficient. Suntem învățați să colectăm informații, multe, să citim, să compunem, dar niciodată să le analizăm, să le filtrăm, să facem conexiuni între detalii, căci nefăcând acest lucru, înțelegem că este în regulă să luăm ca atare o informație livrată, fără să-i verificăm veridicitate și cât de relevantă este și dacă merită păstrată.

19. Care este primul lucru la care te gândești dimineața?
„Ce lucruri am de făcut astăzi?”

20. Ce calitate au în comun toți prietenii tăi?
Umorul. Este unul dintre lucrurile foarte importante pentru mine legat de persoanele din jurul meu.

21. Care este cel mai amuzant lucru pe care copiii îl fac?
Spun lucrurile fără să le filtreze, sunt naturali și sinceri în vorbe și mișcări.

22. Spune-ne despre cel mai interesant profesor pe care l-ai întâlnit.
Voi povesti despre profesorul meu de istorie. Era genul de om flexibil și adaptabil care își schimba abordarea în funcție de persoana pe care o avea în față, care în același timp te încuraja și motiva, dar avea și foarte multe momente în care era foarte dur și o abordare tăioasă ca să te mobilizeze să te auto-depășești. Niciodată nu știai dacă te place sau e supărat pe tine, era și sincer; era foarte volatil, dar și transparent în același timp. Cel mai mult mi-a plăcut că mă făcea să îmi doresc să știu lucruri, să fiu curioasă, să pot discuta despre subiecte istorice și să le critic, să mă întreb cum au fost provocate anumite lucruri și de ce, ce influență au avut aceste momente încărcate de istorie. Înainte de Bac, a făcut un gest foarte frumos, mi-a spus că este mândru de mine și că are încredere și știe că mă voi descurca la probă, am fost foarte surprinsă, căci eu credeam că nici măcar nu mă place, însă strategia lui a fost una foarte bună.

Interviu realizat de Florea Evelin-Ioana, Marketing Consultant @Temps HR