Care este rolul unui lider într-o echipă?

October 29, 2019

Indiferent de forma de organizatie despre care vorbim, un lider este intotdeauna cel care creeaza viziunea si conduce prin puterea exemplului:

1. Un lider demonstreaza incredere
Este esential sa castig increderea si respectul oamenilor cu care lucrez. Prin actiunile mele trebuie sa demonstrez celor din jurul meu ca sunt o persoana in care pot avea incredere.

Liderul inspira oamenii si ofera incredere acestora, ii sustine in realizarea obiectivelor.

Totusi ceea ce cred ca este foarte important si ma poate ajuta sa construiesc increderea, este ca eu, liderul echipei, sa imi respect angajamentele pe care mi le-am asumat. Oamenii ma vor considera un lider si ma vor urma de buna voie in masura in care vor constata ca imi respect promisiunile facute.

2. Implica echipa
Ofer oamenilor posibilitatea de a se implica in activitati si apreciez efortul acestora ori de cate ori am ocazia.

Angajamentul este factorul cheie care determina performanta individuala. Oamenii implicati au energie, entuziasm si o atitudine pozitiva fata de munca. Totodata acestia vor avea performante mai bune.

3. Asculta, ofera sustinere si ajuta
Sunt dornica sa le ofer suport si sa rezolv situatiile dificile care apar impreuna cu echipa mea. Rolul meu este sa sustin echipa si sa o indrum.

In rolul de lider, a asculta oamenii nu mai reprezinta o optiune, ci o conditie. Pentru aceasta, trebuie sa imi dezvolt abilitatea de a asculta activ, intrucat ascultarea pasiva impiedica conectarea autentica.

Este foarte important ca un lider sa isi dezvolte obisnuinta de a intelege cat mai corect intentia din spatele cuvintelor, pentru ca nu acestea sunt cele care te intereseaza de fapt, ci motivul.

4. Are incredere in echipa sa
Este deschis ideilor noi, are incredere sa delege task-uri si le da oamenilor posibilitatea sa ia decizii.

Acesta este constient ca de unul singur nu poate fi performant, invata din greseli si isi incurajeaza echipa sa aiba initiativa.

Incerc sa identific competentele fiecarui om din echipa mea si sa aloc sarcinile potrivite lui.

5. Ofera feedback si directie echipei
Caut in mod constant oportunitati de a furniza informatii utile membrilor echipei cu privire la performanta lor.

Cred ca oamenii din echipe vor respecta un lider care ofera un feedback in mod clar, direct, dar empatic. Liderul trebuie sa isi invete membrii echipei cum sa isi imbunatateasca activitatea. Acesta este responsabil atat pentru succesul echipei sale, cat si pentru esec. Prin urmare, un lider trebuie stie sa isi asume vina atunci cand ceva nu merge bine.

Este important sa cunosc activitatea, sa identific oportunitatile si sa decid impreuna cu echipa care este directia in care vom merge si sa fac tot posibilul sa imi indrept echipa pe drumul potrivit.

Sunt de parere ca un lider combina competentele sale cu compentele celorlalti pentru a forma o echipa care sa functioneze bine, se sprijina unii pe altii si cauta solutii noi pentru bunul mers al lucrurilor.

Acesta este tipul de lider pe care vreau sa-l urmez, la care aspir, cu care vreau sa ma aseman si de la care sa invat si sa ma dezvolt. Nu intotdeauna este usor, cu totii am simtit si stim acest aspect, insa cu munca, dorinta, inspirate si sprijin, este un lucru mai mult decat realizabil.”

Corina Marinică
Recruitment Lead @Temps HR