Modificările fiscale cu impact pe piaţa muncii care vor fi aplicate de luna viitoare, printre care se află creşterea salariului minim şi reducerea plafonului pentru plata contribuţiilor la pensie pentru angajaţii bine plătiţi, au deopotrivă plusuri şi minusuri pentru piaţa muncii, spun reprezentanţii marilor companii de recrutare de pe plan local.
Indiferent de impactul acestora, anunţarea şi planificarea unor astfel de măsuri din timp ar putea ajuta companiile să-şi ajusteze bugetele fără să aibă prea multe probleme cu acţionarii.
„Majorarea salariului minim este o măsură bună, dar amploarea sa provoacă disfuncţionalităţi pentru firmele care angajează sute sau mii de persoane. Noi solicităm o creştere graduală şi previzibilă a salariului minim, pentru ca angajatorii să se poată adapta la noile condiţii“, a spus Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România.
Salariul minim pe economie va creşte de la 1.250 de lei brut (925 de lei net) pe lună la 1.450 de lei brut (1.065 de lei net) pe lună începând cu data de 1 februarie, potrivit deciziei guvernului condus de Sorin Grindeanu din prima săptămână a acestui an.
Creşterea salariului minim pe economie cu 16% obligă companiile să crească costurile salariale ale angajaţilor aflaţi în această situaţie, care pot fi numeroşi în industrii precum retail, producţie şi nu numai, spune Adrian Stanciu, CEO al companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România. „Sunt companii în care nivelul minim din grila de salarizare se calculează printr-o funcţie ce ţine cont de salariul minim pe economie. Clienţii Smartree pe zona de salarizare au nevoie de estimări ale impactului în rezultatele bugetate în urma schimbărilor ce trebuie efectuate în grila de salarizare“, a spus Adrian Stanciu.
Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în prezent aproximativ 1,3 milioane de salariaţi din economie sunt plătiţi la nivelul minim, aceştia reprezentând peste un sfert din totalul salariaţilor din economie.
„Principalele efecte pe care le estimăm ca urmare a majorării salariului minim pe economie sunt creşterea preţurilor şi reducerea numărului de locuri de muncă nou create“, a spus Oana Petcu, sales & operations director în cadrul companiei de recrutare şi muncă temporară Humangest Group.
O altă măsură cu impact pe piaţa muncii luată de guvernul PSD este eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) începând cu luna viitoare. Această măsură afectează circa 36.000 de salariaţi care sunt plătiţi peste acest nivel.
„România ar fi trebuit să meargă mai departe cu dezvoltarea zonei de servicii, unde veniturile sunt mai mari, respectiv şi o valoare adăugată mai mare. În momentul de faţă s-a creat o frustrare enormă prin lipsa dialogului şi este posibil ca noile investiţii aşteptate în zona de servicii să fie afectate din lipsă de competitivitate. Celelalte măsuri se încadrează poate într-o normalitate anunţată şi aşteptată. Cred că cel mai periculos lucru este inducerea în mediul de afaceri a unui profund sentiment de nesiguranţă şi regres care poate duce la regândirea strategiilor pe 2017“, a spus Iuliana Leurent, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Temps România.
În opinia lui Florin Godean de la Adecco, anularea plafonului pentru plata CAS este o problemă pentru că ridică peste noapte costurile angajaţilor valoroşi. „Este o măsură pompieristică, cu consecinţe pe piaţa muncii greu de estimat acum“, a mai spus Florin Godean.
Pe de altă parte, Oana Petcu de la Humangest spune că numărul celor afectaţi de această măsură este mic şi de accea cu siguranţă diferenţele vor putea fi negociate într-o zonă confortabilă atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori.
Modificările fiscale cu impact pe piaţa muncii afectează bugetele companiilor deja întocmite şi asumate de la finalul anului anterior şi care trebuie ajustate pentru includerea impactului modificărilor legislative în costurile salariale, adaugă şeful Smartree.
„Eliminarea plafonului pentru calculul şi plată contribuţiilor CAS şi CASS în cazul veniturilor din salarii va presa companiile să crească costurile salariale ale personalului din management, pentru retenţia acestuia, prin absorbţia creşterii contribuţiilor la pensie şi sănătate. Ca sectoare, estimăm că domeniul IT, unde salariile sunt destul de mari, va fi afectat de eliminarea plafonului aferent veniturilor salariale“, a mai spus Adrian Stanciu de la Smartree.
În paralel, el spune că a fost eliminat plafonul de 10.000 de dolari aferent veniturilor obţinute din producţia de software care era necesar pentru fiecare IT-st care beneficia de scutirea de impozit pe venit, iar această măsură permite aplicarea acestei scutiri pe un număr mai mare de angajaţi implicaţi în producţia de software.
„Ca urmare a acestor modificări fiscale, în mod indirect se formează şi o presiune asupra creşterii veniturilor faţă de bugetele deja întocmite, astfel încât să fie posibilă acoperirea creşterii de costuri salariale, pentru obţinerea rezultatelor estimate şi asumate prin bugetele deja întocmite“, a mai spus Adrian Stanciu. El admite totuşi că scutirea de impozit pe salariile angajaţilor cu activitate sezonieră în hoteluri şi restaurante care plătesc impozitul specific HoReCa poate fi benefică acestei industrii în sensul care va uşura atragerea şi menţinerea personalului necesar în perioada sezonieră a activităţii.
Sursa: Ziarul Financiar