Copiii noștri, profesori și cele mai clare oglinzi

July 15, 2020

Copiii pun întrebări deschise și directe, departe de rușine și frică. Îți zâmbesc atunci când îți vorbesc, noțiunea lor de ego este proaspată și în același timp fragilă. Ego-ul nostru vine să le creeze superego-ul pe care îl introduc ușor, ușor în conversație odată cu vârsta și conștientizarea puterii de impact. Cum știm noi să hrănim acel suflet cu dragoste, blândețe și ascultare, vor determina limitele sănătoase de mâine. Limitele pot fi provocate și depășite. Eșecul există doar prin prisma celui care îi dă formă. Alții aleg să îl vadă doar experiență.

Atunci când devenim părinți avem o șansă extraordinară de a putea remodela copilul din noi. De a-i da o voce, drepturi și responsabilități, un echilibru de ascultare a tuturor momentelor în care poate tu te-ai simțit ignorat, ironizat, abuzat sau lipsit de susținere. Toate acestea sunt în spate acum și singurul lucru pe care îl poți schimba este cum te-au făcut să te simți, introducând un sentiment nou de dragoste și apreciere pentru copilul tău de azi.

Fii acel parinte pe care ți l-ai dorit, așteaptă cu răbdare și înțelegere acceptarea, umple cu multă dragoste tot ceea ce faci și în special golurile atunci când „nu faci nimic”. Copilul din noi este sursa creației, curajului nebunesc, a zâmbetelor șugubețe și a îmbrățișărilor vulnerabile.

Dacă ai putea vorbi copilului din tine, ce i-ai spune? Cea mai mare provocare e de a ieși din comunicarea monolog, înăbușitoare ori certăreață și a crea un nou dialog. Amintirile copilăriei și odată cu ele, copilul din tine, sunt parte vie pe tot parcursul existenței. O bucurie ce o putem aduce și oferi mai departe copiilor noștri, într-o formă autentică a experienței, cu multă dragoste, întelegere și încredere.

Copii vom fi cu toții, toată viața.

Articol realizat cu Iuliana Leurent, CEO @Temps HR