Cui pe cui se scoate

aprilie 3, 2020

Cum să te îngrijești de «criza» interioară, devenind participant obligat la o criză exterioară.

Se poate vorbi foarte mult despre impactul economic, despre lucrurile evidente care ne conduc cotidianul. În partea nevăzută a iceberg-ului se află toate ambițiile noastre, obiectivele cifrate, zidurile poveștilor de succes și confortul de a ne scuza emoțiile din lipsa de timp sau bani.

Impactul pe care Covid-19 îl va avea asupra pieței muncii va fi în primul rând emoțional. Este o provocare și un răspuns care ne arată cumva raportarea nostră la nevoia de securitate sau pentru alții, la surpriza de a se descoperi și a se construi pe ei înșiși.

Pentru companii un astfel de moment reprezintă în primul rând un test pe viu pentru fiecare dintre categoriile reprezentate în ecosistemul lucrativ. Aceasta arată maturitatea evoluției și a investiției în oameni și infrastructură. Talia și tipul companiei, solvabilitatea clienților săi, interesul pentru productivitatea și eficiența proprie, vor amortiza o parte din efectele ulterioare. Nevoia de a te reinventa poate schimba totul din ceea ce poate nu ai avut curajul să îți imaginezi până acum.

Tot aici se află și maturitatea colegilor tăi, nivelul de angajament și dorința lor de a se adapta unor condiții diferite. Angajații vor resimți clar eforturile echipei de management de a găsi soluții pentru reechilibrare și oportunități de creștere. În funcție și de nivelul de angajament anterior, aceștia vor resimți entuziasm în depășirea obstacolelor în echipă sau presiune pe livrabil.

Angajatorii trebuie să fie aproape de oameni pentru a consolida nivelul de încredere, să fie onești cu ei înșiși asupra a ceea ce funcționează și de ce nu, să regândească «normalitatea». Responsabilii au și ei momentul de galvanizare a investițiilor trecute și o analiză în cernerea deciziilor de management.

Angajații ar trebui să fie acolo unde își doresc cu adevărat, cu echipa care construiește mai departe oameni. Nu va fi ușor, însă viața nu e facută doar din bucurii sau pasiuni zilnice, uneori este presărată cu provocări care ne aduc la transformări pe care nici noi nu le conștientizăm. Uită-te la ce poți face tu întâi și după la ce pot face ceilalți.

Situația Covid-19 ne deschide ochii asupra unor aspecte cărora poate nu le-am dat suficientă importanță în trecut, redefinește timpul emoțional, crează spațiu pe care până acum tot din vechile metehne încercam să îl umplem cu ceilalți. Vă doresc să reușiți să vă descoperiți talente nebănuite, bucurii ascunse și zâmbete care să vă lumineze casa.

Articol realizat de Iuliana Leurent, CEO @Temps HR