Aplici la primul job? Iată la ce se uită recrutorii în CV și la interviu

March 16, 2021

Drumul până la primul job poate părea dificil, presărat cu multe necunoscute, mai ales că acum ești în competiție atât cu cei mai experimentați candidați, dar și cu ai tăi colegi. Datele eJobs arată că tinerii au ajuns în luna ianuarie 2021 pe primul loc în topul aplicărilor, asta după ce anii trecuți erau pe ultimele poziții ca număr de aplicări. În plus, și așteptările angajatorilor s-au schimbat în ultimul an.

Află de la Iuliana Leurent, CEO Temps HR, care sunt lucrurile care conteaza pentru recuriteri, cum te poți face remarcat și alte tips&tricks în ceea ce privește întreaga experiență a unui proces de intervievare.

Implicarea, dar și energia contează

Tentația cea mai mare este să faci din CV-ul tău o enumerare de responsabilități sau să oferi informații care să umple spațiul, dar să nu fie relevante pentru jobul la care aplici. Dar CV-ul poate spune atât de multe despre tine. Contează să găsești acele cuvinte care arată cum ești tu ca om și cum îți vezi experiența de până acum, chiar dacă ai putea considera că este una nesemnificativă. Recrutorii sunt atenți la vocea ta în CV.

„Mă uit la activitățile extracuriculare și la orice indiciu care ar putea releva omul din spatele parcursului academic, bucuria și încrederea cu care vorbește despre realizările sale”, spune Iuliana Leurent, CEO Temps HR.

 

Cum te poți diferenția de ceilalți candidați

Atitudinea înseamnă însă mai mult decât a te prezenta corect la interviu sau a fi încântat de job:

„Atitudinea este cea mai importantă, dar ea nu trebuie confundată cu entuziasmul. Atitudinea pentru mine este înțelepciunea de care a dat dovadă pentru a trece prin anumite evenimente aparent neplăcute, nivelul de interacțiune și integrare cu ceilalți (familie, colegi de școală), cum știe să ceara ajutor și ce face când nu știe,” menționează Iuliana Leurent, CEO Temps HR.

 

Greșeli în drumul spre primul job

Este firesc ca atunci când îți cauți pentru prima dată un job să greșești. Contează însă să știi unde greșești, să corectezi la timp și să nu mai repeți aceleași erori. Iar recrutorii te pot ghida în acest sens:

„Aș spune că sunt CV-uri mai puțin echilibrate, unele prea stufoase, altele prea succinte. Cel mai mult le lipsește autenticul personal, alegând de cele mai multe forma standard. Cumva se regăsesc aceleași aspecte si la nivel de discurs în timpul interviului, din teamă sau rușine preferă să rămâna în zona «politically correct». Acest lucru oferă indicii despre nivelul de asumare și responsabilitate față de propria persoană, un aspect important în relaționarea cu oamenii din echipă,” adaugă Iuliana Leurent.

 

Urmează exemplul celor care s-au angajat recent

Deși angajarea în această perioadă pare un labirint cu multe necunoscute, recrutorii spun că recent au angajat tineri absolvenți care au convins prin ascultarea activă și întrebările mai puțin clasice, puse din curiozitate. Și merită să înveți din aceste reușite.

„Chiar de curând am trecut printr-un proces de recrutare și m-am bucurat de calitatea discuției, m-am bucurat că sunt tineri care citesc și îi poți remarca prin prospețimea și deschiderea gândurilor, cât și prin răbdarea de a asculta conectat. M-au impresionat prin ascultarea activă și calitatea feedback-ului, au fost onești cu ei înșiși, au știut cum să gestioneze momentele de pauză  în conversație. Am apreciat întotdeauna când au pus întrebari din curiozitate, depășind șirul întrebarilor clasice despre job, echipă și program. Am avut posibilitatea de a putea construi un pod între generații și mi s-a părut genial”, spune Iuliana Leurent, CEO Temps HR.

 

Creează un plan pentru următoarea aplicare la primul job

Poate experiențele pe care le-ai avut până acum nu s-au concretizat cu primul job, dar toate aceste acțiuni te pot ajuta să faci lucrurile mai bine la următorul interviu. Iată pe ce ar trebui să pui accent în pregătirea aplicării și discuției cu recrutorul.

Începe prin a te cunoaște și prin a-ți defini ceea ce-ți dorești de la viitorul job: „Citește despre paradigma nevoilor și conștientizează-le pe cele proprii, fii onest și real cu ele și conectat doar în parte la ceea ce spun părinții sau prietenii. Se spune că nevoia te învață. Astfel vei afla și care sunt obiectivele și prețul efortului pe care dorești să-l investești”, spune Iuliana Leurent.

 

Articol preluat de pe platforma eJobs.