Sincer vorbind, nu aveam în plan să lucrez în resurse umane, eram studentă în primul an de facultate, perioadă în care cu toții știm că în principal acordăm atenție cursurilor, examenelor și noii „vieți”, cea de student.
Totuși am simțit nevoia să fiu independentă, să construiesc, să simt că fac ceva pentru viitorul meu, astfel prin atitudinea și pasiunile mele care m-au condus către zona de lucru și interacțiunea cu oamenii, m-am angajat pentru prima dată ca promoter, la varsta de 17 ani.
Astăzi sunt recunoscătoare posibilității pe care am primit-o acum aproximativ patru ani, aceea de a lucra în departamentul de resurse umane. Sunt mândră de mine căci am avut curajul de a începe ceva necunoscut și pentru că am fost deschisă la această posibilitate, chiar provocare, pe care am acceptat-o deși nu știam exact ce presupune. A fost o minunată „rampă de lansare” pentru a mă pregăti și specializa pentru locul meu de muncă actual, unde fac parte din echipa Temps, drept Recruitment Consultant și mă bucură ceea ce fac și unde fac. Acum că am terminat cu descrierea mea, să vă povestesc de ce ne-am întâlnit astăzi aici.
Recunosc că sfaturile nu-s chiar punctul meu forte, însă pot să vă spun recomandările mele despre ce ai putea face la început de carieră, din experiența proprie și din ce mi-ar fi plăcut să văd și la mine când mă aflam în acest context.
Aș vrea să fac această precizare de la început, este foarte important să știi ce obiective îți setezi atât din punct de vedere personal, cât și profesional, dar în același timp, trebuie să corelezi obiectivele cu ceea ce îți place să faci, ceea ce ți-ai dori pentru tine.
1. Ce îți place?
Pare o întrebare simplă, dar mai mult de atât, cred este indispensabilă unei profesii. Adresând aspecte în acest sens, poți să descoperi totul, trebuie doar să petreci timp cu tine și să te gândești.
Sunt sigură că dacă ții cont de ceea ce ți-ar plăcea, nu ai cum să faci alegeri greșite, dar nu uita că trebuie să iei în calcul că nu toate lucrurile merg întotdeauna cum ți-ai dori și când anume, pentru că viața ta, a mea și a tuturor, nu reprezintă o mașinărie perfectă care nu prezintă erori de niciun fel.
2. De ce ai nevoie?
De putin curaj la început, aspect pe care, recomandarea mea este să nu îl pierzi pe întreg parcursul tău chiar dacă simți uneori că nu îți găsești locul, că nu este timpul potrivit, că lucrurile nu merg în direcția în care ți-ai fi dorit (revin la ultimul punct din paragraful de mai sus). Cu ajutorul curajului pornește evoluția în carieră, care din punctul meu de vedere trebuie să se desfășoare treptat, fără a sări peste etape, fără decizii negândite și neanalizate, fără impulsivitate nefondată și fără presiune exterioară.
Fiecare etapă reprezintă un pas, iar pas cu pas înveți, te definești, te dezvolți ca om, ca profesonist și vei ajunge să întelegi mai ușor lucrurile din jurul tău care păreau imposibile înainte.
3. Dă-ți timp!
Chiar dacă până acum ai fost preocupat de studii și cariera nu a reprezentat o prioritate pentru tine, nu intra în panică, sunt singură că există job-ul potrivit pentru tine și că ai timp să îl găsești, să te pregătești pentru el.
În același timp, dacă te aflii deja în piața muncii, traseele de carieră pot fi neașteptate și trebuie să te remarci prin ceea ce știi să faci, iar oportunitățile nu vor înceta să apară. Important este să nu stagnezi, să nu te oprești din învățare și să faci câte un pas în fiecare zi pentru a deveni cea mai bună variantă a ta.
4. Fii flexibil!
Doar pentru că ai planificat, nu înseamnă că trebuie să rămâi rigid în procesul de realizare a acelui plan, cât timp scopul rămâne același. Credințele, aptitudinile, așteptările sau dorințele se schimbă, iar cariera ta de vis poate să fie ceva despre care nici măcar nu ai auzit.
Articol realizat de Andra Gealapu, Recruitment Consultant @Temps HR