Să începi o carieră în domeniul resurselor umane poate fi dificil pentru cei care încă sunt pe bancile facultății. De aceea, a fost o placere să împartășim experiența noastră, să povestim despre ce implică rolul de Recruitment Consultant și despre provocările pe care le-am întâmpinat până acum. Am abordat diferite subiecte precum: servicii, industrii, tipuri de roluri, modalități de recrutare, etapele procesului de recrutare, exemple de interviuri și situatii complexe cu care ne-am confruntat, diferența dintre recrutarea Non IT și IT, și particularități ale recrutării în agenție vs. companie.
Deși întâlnirea s-a ținut în mediul online, ne-am dorit să creăm o conexiune cu studenții, să îi cunoaștem atât noi pe ei, cât și ei pe noi, și sa le povestim despre experiența de a fi recruiter într-o agenție de succes. Ne-am bucurat tare mult să vedem interesul lor față de domeniu, și ne-am străduit să răspundem cât mai sincer și detaliat curiozităților acestora.
Haideți să aflăm împreună ce anume le-a stârnit interesul studenților:
Q: Considerați că este mai indicat să participe doi recruiteri la interviul față în față? De exemplu, un recruiter care să urmarească limbajul non-verbal al candidatului și un altul care să cunoască tehnicile de interviu.
A: Limbajul non-verbal spune multe despre un candidat în cadrul unui interviu și despre starea emoționala a acestuia. Un recruiter reușește să fie atent într-un interviu la toate aspectele, atât la discuție cât și la limbajul non-verbal, și poate identifica ușor aspectele care țin de emoții. Este foarte important să creăm o atmosferă relaxantă, astfel încât candidatul să se deschidă și să împărtășească cu ușurința experiența lui profesională. Atâta timp cât noi nu suntem relaxați și zâmbitori, nici candidatul nu va fi.
Q: Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni recruiter?
A: Traseul către o cariera în HR se realizează cu pași mici. În recrutare începi ca Sourcer, unde focusul este pe identificarea candidaților potriviti pentru rolul deschis în cadrul unei companii. Astfel reușești să înveți tainele și strategiile de recrutare optime, ca mai apoi să avansezi într-un rol de Full Recruiter ce se ocupă de proces end-to-end, pornind de la partea de sourcing, interviu, pana la a ține legatura cu clienții și Hiring Managerii.
Q: Care sunt semnele care vă indică faptul că răspunsurile unui candidat nu sunt sincere în legătură cu experiența sa în timpul interviului?
A: CV-ul spune multe despre fiecare candidat, însa cele mai multe informații le aflăm în urma unei discuții. Un recruiter corelează informațiile din CV cu ceea ce transmite candidatul în cadrul interviului, iar dacă discuția este una liberă, candidatul va fi sincer și nu va mai ține cont doar de aspectele menționate în CV. Deși sunt importante întrebarile structurate, cele mai multe informații se pot obține dacă suntem sinceri unii cu ceilalți și vedem interviul ca pe o discuție deschisă, în scopul de a vedea daca există sau nu o potrivire cu rolul.
Q: Este mai eficientă modalitatea de interviu video decat față în față?
A: Interviul video ne ajuta mai mult în acest context, întrucat candidații au o disponibilitate mai mare de a se prezenta la discuție deoarece nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul companiei. Sunt mai relaxați având confortul de acasă și discuția poate începe într-un mod mult mai natural. Interviul față în față ne mai aducea în vedere câteva elemente importante din limbajul non-verbal al candidatului, în special limbajul corpului, și observam modul de reacție al acestuia într-un mediu nou. Ambele modalități de intervievare pot fi însa la fel de eficiente, fiecare dintre ele având atât plusuri cât și minusuri.
Am pus accent în special pe curiozitățile participanților întrucât am considerat că așa le vom fi mult mai de ajutor în legătura cu înțelegerea activității pe care noi o întreprindem aici la Temps. Publicul nostru, unul tânăr si efervescent, și-a manifestat curiozitățile despre recrutare, și a punctat în special experiențele prin care noi am trecut, formându-și astfel o imagine a ceea ce înseamnă un intermediar pe piața muncii în Romania.
Știm că orice început este greu, însa, dacă ești o persoană curioasă iar țelul tău este să evoluezi atât pe plan personal cât și profesional, vei reuși să îți construiești drumul către o carieră de success.