Mi se spune in fiecare zi ca sunt un exponent al generatiei Y, lucru mai putin important pentru mine, defapt sunt un conservator, un pacifist, as spune de fapt o persoana normala. Din punctul tau de vedere sunt un adolescent ratacit intr-o lume haotica, dar apropriatii ma identifica ca fiind un visator, un aspirant, un perfectionist si un critic in egala masura.
Daca este ceva ce apreciez in mod special la o persoana, acela este curajul de a visa si de a tinti cat mai sus in viata, indiferent de varsta. Este intradevar greu sa continui viata ca un visator, pe masura ce te maturizezi, dar am crezut mereu ca nu poti spera ca paharul sa fie plin, ci ca trebuie sa imbratisezi ideea ca acesta exista, in deplinatatea imperfectiunilor lui. Cel mai probabil de aici deriva convingerea mea cum ca daca vreodata ma voi opri din invatat, viata isi va pierde din culoare. Modelul meu in viata a fost intotdeauna familia. Am avut sansa sa am alaturi de mine persoane curajoase, increzatoare, optimiste, care au reusit sa imi insufle aceste elemente si sa ma ajute sa visez.
Pe parcursul vietii prea putine persoane, din afara familiei, m-au incurajat sa imi urmez visele, inspirandu-mi mai de graba teama zilei de maine. Acest fel de a gandi, care de cele mai multe ori este acompaniat de preferinta pentru stabilitate, rutina, distruge orice urma de creativitate dintr-o persoana, asemanandu-ne in ciuda unicitatii fiecarui individ. In consecinta, am cautat pe parcursul scolii sa iau parte la activitati sau concursuri din cele mai diverse. Scopul a fost acela de a descoperi domeniul in care sa ma regasesc si pasiunea sa triumfe.
Curiozitatea si studiul m-au indreptat odata cu inceperea liceului catre inventica. Ce l-ar putea atrage pe un tanar la acest domeniu? Lipsa limitarilor, materializarea cunostintelor din domeniul stiintei si insusirea de noi informatii, sansa ca cele mai indraznete idei sa devina realitate.
Impreuna cu profesorii Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica, si alti elevi dornici sa isi imbine cunostintele si ideile intr-un produs finit, am inceput dezvoltarea proiectului „Energy Harvesting Cube”. Am avut sansa sa imi demonstrez ca o idee nastrusnica precum cea de a obtine energie electrica intr-un mod atipic, se poate. A urmat o indelungata faza de testare inainte de a inscrie proiectul in vreun concurs. In linii mari, proiectul presupunea transformarea unei palete largi de stimuli din mediul inconjurator in energie electrica, de la lumina, curenti de aer, pana la vibratii si unde electromagnetice. Mai mult din curiozitate, am decis sa facem public proiectul, la un concurs national de inventica, intentie ce a condus la obtinerea medaliei de aur la concursul InfoMatrix si integrarea proiectului in revista „Springer”. Doua luni mai tarziu, citeam pe site-ul Forbes ca proiectul a fost calificat la concursul Intel ISEF, in Statele Unite ale Americii.
Parcursul proiectului „Energy Harvesting Cube” nu a fost nici de cum lipsit de esecuri. Participarea la concursul Intel ISEF, organizat in Pittsburgh, Pennsylvania, a ramas la stadiul de simpla participare. Standardele coplesitoare ale acestui concurs au fost demoralizante pentru moment, insa atat eu cat si colegul meu de echipa am continuat sa credem in aspiratiile noastre de viitor, asimiland acesta pierdere cu o actualizare a propriilor asteptari pentru proiectele viitoare.
Anul acesta, am acceptat o alta provocare, creand un nou proiect, de aceasta data singur, numit „Giant Energy From Imprinted Electrical Fields”. Ideea principala a proiectului a fost obtinerea energiei electrice utilizand o membrana strapunsa de un curent de lichid. Totul a pornit de la o curiozitate personala, dar obtinand invitatia de a participa la expozitia de inventica MILSET Toulouse, am inteles importanta unei idei originale in ochii cercetatorilor europeni.
In urma acestor experiente, am concluzionat ca imi doresc mult ca pe viitor sa imbin cunostiintele de fizica cu cele de programare. Actualul mea initiativa este sa aduc in programare vastitatea fizicii si a matematicii. Programarea este pentru mine mediul in care ideile inovative si curiozitatea se pot destinde, pot lua orice forma, limita acestora fiind programatorul.
Pe viitor imi doresc sa aprofundez domeniul IT fie in afara granitelor Romaniei, fie in Romania. Tinerilor dornici de a se remarca prin felul lor de a fi, prin ideile lor, le sunt propice oportunitatile precum cea oferita de echipa Temps, intrucat este o sansa de a dovedi ca pot reusi.