Studenții de azi, angajații de mâine

august 2, 2021

Să nu vă fie teamă să aplicați la joburile care nu au legătură cu studiile finalizate! Totul depinde de voi și de cât de ambițioși sunteți.

Am absolvit o facultate cu un profil Economic, mai apoi una de Asistență Socială, iar spre dezamagirea părinților mei, nu sunt nici doctor, nici polițist și nici avocat. Când a venit vremea să aleg facultatea, a intervenit întrebarea: “Ce vrei să devii dupa ce finalizezi studiile?”

Evident că nu îmi doream un job de Economist, deoarece nu m-au fascinat niciodată cifrele și când mă așteptam mai puțin, mi-a fost propus un job în resurse umane.

În mod cert, pentru fiecare rol din resurse umane există și cerințe precum să fi absolvit facultatea de Psihologie deoarece se presupune că ai putea înțelege altfel oamenii, însă practica mi-a dovedit că există excepții de la regula și că poți fi absolvent al oricărei facultăți și totuși să ai rezultate foarte bune.

Am început să învăț singură despre cum să empatizez cu oamenii, cum să-i ascult, cum să îi încurajez, să le înțeleg nevoile, să le câștig încrederea, să am răbdare și să nu-i judec. Cum am început? Lucrând cu ei.

Nu există o regulă aplicabilă și cred cu tărie că pasiunea, implicarea și curajul te ajută să simti dacă o oportunitate este potrivită sau nu pentru tine.

Acum că v-am povestit destul despre mine, aș vrea să vă invit să facem un exercițiu.

Unii dintre noi considerăm că întrebarea “De ce crezi ca esti potrivit/a pentru acest rol?” este eronată. Pentru a determina răspunsul potrivit, sugestia mea este să notați pe o foaie minim 5 lucruri care vă plac la voi înșivă, care vă fac unici, și 5 abilități pe care le-ați dezvoltat în timpul facultății sau pe parcursul planului personal.

Sunt convinsă că înainte de a aplica la oportunitatea potrivită, faceți un research.

După ce ați completat lista, pentru a vă da seama dacă ați găsit jobul ideal, vă recomand să accesați site-ul Nuagedemots.co și să lipiți descrierea jobului care v-a atras. În funcție de key words-urile din descrierea jobului, se va genera un norișor de cuvinte care vă va ajuta să identificați competențele necesare jobului. Aceaste cuvinte pot fi de asemenea și o sursă de inspirație pentru a vă pune în valoare skill-urile în ceea ce privește un viitor interviu si vă oferă un punct bun de plecare spre cariera visurilor voastre.

De exemplu, eu am format mai jos o imagine de ansamblu pentru un rol de Recruiter.

Și ca să închei într-o nota pozitivă, cred cu tărie în motto-ul “Do it with passion or not at all” care se aplică și în viața de zi cu zi.

Articol realizat de Andra Gealapu, Recruitment Consultant @Temps HR