Topul celor mai mari 10 jucători din industria serviciilor de HR

mai 17, 2017

ZF Cei mai mari jucatori din economie in 2016. Topul celor mai mari zece jucatori din industria serviciilor de HR: afacerile marilor firme de recrutare au ajuns la 1,4 mld. lei

 

Cei mai mari zece furnizori de servicii privind forta de munca au incheiat anul trecut cu afaceri cumulate de aproape 1,4 mi­liarde de lei, in crestere cu 15% fata de anul anterior, arata datele centralizate de ZF pe baza informatiilor de la companii si de la Ministerul de Finante.

Grupul elvetian Adecco a ramas si anul trecut lider de piata, inregistrand o cifra de afaceri de 363 de milioane de lei, mai mare cu 16% fata de anul 2015. De asemenea, compania a avut si cea mai mare profi­tabilitate din industrie, marcand un profit net de 4,8 milioane de lei anul trecut, in usoara crestere fata de anul 2015. „Cresterea cifrei de afaceri a Adecco in ultimul an se datoreaza mai multor aspecte, cum ar fi cresterea numarului de clienti deserviti, a numarului de angajati temporar pusi la dispozitie de Adecco, precum si dezvoltarea serviciilor de recrutare, evaluare si training de personal, payroll, care au crescut de asemenea cu 10 – 35% fata de anul anterior“, a spus Bogdan Oprea, sales manager in cadrul Adecco Romania.

Grupul a avut anul trecut un numar mediu de circa 7.500 de angajati in regim temporar, in crestere cu 500 fata de anul anterior.

Castigarea de clienti noi si diversificarea portofoliului de servicii au fost factorii care au saltat si businessul grupului Lugera anul trecut. Afacerile grupului, care cuprinde mai multe companii, au cumulat anul trecut 308 milioane de lei, in crestere cu 33% fata de anul trecut, grupul avand un numar mediude aproape 5.900 de angajati in 2016, cu 900 mai mult fata de 2015. Desi afacerile Lugera au crescut semnificativ, profita­bilitatea gru­pului s-a redus anul trecut, ajungand la 3,8 milioane de lei, cu 15% sub nivelul din 2015.

ManpowerGroup, grup aflat pe locul 3 in topul de anul trecut, nu a raspuns solicitarii ZF pana la inchiderea editiei.

Din randul companiilor din top 10, cresteri semnificative ale businessurilor le-au mai avut compania romaneasca Temps HR, care a ajuns la afaceri de 51 de milioane de lei in 2016 (+46% fata de anul 2015), timisorenii de la IHM Total Consult, care au marcat anul trecut afaceri de 87 de milioane de lei (+43% fata de 2015), compania Smartree (afaceri de 55 milioane de lei in 2016, +28% fata de 2015) si italienii de la Gi Group (cu afaceri de 122 milioane de lei anul trecut, +24% fata de 2015).

Din randul companiilor care au raspuns solicitarii ZF, doar Humangest a marcat o scadere a cifrei de afaceri (de la 35 mil. lei in 2015 la 21 mil. lei in 2016). Totodata, Humangest si Gi Group au raportat pierderi anul trecut, restul companiilor care au raspuns la chestionarul ZF inregistrand profit.

Afacerile furnizorilor de servicii privind forta de munca s-au majorat ca urmare a cresterii numarului de noi angajari, companiile creand peste 160.000 de locuri noi de munca in ultimul an. Marile firme de recrutare au avut proiecte ample de mutare  – si au inclusiv anul acesta – prin care muta pe o durata de cateva luni candidati din satele si orasele din Moldova in fabricile din vestul si din centrul tarii.

”Un procent de 35% dintre clientii nostri provin din industriile automotive si transporturi & logistica, 25% din IT si telecom, iar restul din diverse industrii  – agricultura, bunuri de larg consum, banking, energie electrica”, a explicat Ciprian Daraban, National Operations Manager in cadrul Adecco Romania.

Totodata, deficitul de forta de munca foarte mare a condus si la o crestere semnificativa a salariilor, crestere care se reflecta si in cifra de afaceri a companiilor care gestioneaza salariile angajatilor temporari.

Si anul acesta a inceput in  forta pentru companiile de recrutare, care au proiecte noi de recrutare ca urmare a noilor investitii sau a extinderilor anuntate de companii. In plus, pe aceasta piata incep sa se faca vizibili noi jucatori de talie internationala – cum este Randstad, unul dintre marii jucatori de la nivel global din industrie. Randstad a inceput sa faca recrutari sub acest brand de ceva vreme, dupa preluarea firmei Obiettivo Lavoro (firma care exista si in Romania), intr-o tranzactie la nivel international. (Sursa: www.zfcorporate.ro)